Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Γνωριμία με τη Δόμνα Βισβίζη

Η σχέση του ολοήμερου τμήματος του νηπιαγωγείου μας με τη Δόμνα Βισβίζη ξεκίνησε το Μάρτιο του 2014 όταν οι μικροί μαθητές παρατηρώντας τις φθορές στο άγαλμα της, αποφάσισαν να γνωρίσουν τη Θρακιώτισσα ηρωίδα και να το φροντίσουν. Την Άνοιξη του ίδιου χρόνου εξέδωσαν εφημερίδα όπου σε πρωτοσέλιδο αφιέρωμα εξέφραζαν την αγωνία τους για την κατάσταση του.

Παράλληλα και με τη στήριξη των τοπικών μέσων ενημέρωσης ζήτησαν από τους αρμόδιους να κάνουν κάτι για την αποκατάστασή του.




Η έκδοση της εφημερίδας ήταν και η αφορμή για την συνεργασία με το 3ο Γυμνάσιο τη φετινή σχολική χρονιά. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου: «Με τη Δόμνα Βισβίζη από την Αίνο ένα ταξίδι στο χρόνο πηγαίνω» συναντά αυτό του Γυμνασίου: «Η Νίκη στεφανώνει τη Δόμνα». Η συνάντηση των δυο βαθμίδων της εκπαίδευσης με κοινό τόπο την τοπική ιστορία είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία για όλους.
Σας παραθέτουμε ενδεικτικά μερικές από τις δραστηριότητες του προγράμματος:
-Παρατηρώντας στο χάρτη την Αλεξανδρούπολη και την Αίνο,την πατρίδα της Δόμνας Βιζβίζη, οι μαθητές εντόπισαν πως ανάμεσα τους υπάρχει ένας υγρότοπος,γι’αυτό και αποφάσισαν να συμμετέχουν στη γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στην Καππαδοκική Εστία.
-Η πρόεδρος του συλλόγου “Ελληνομουσείον Αίνου” ήρθε στο νηπιαγωγείο μας φέρνοντας σε επαφή τους μαθητές μας με την Αίνο, τις παραδοσιακές φορεσιές, τη μουσική, τους χορούς, τα παραμύθια.........


- Οι μαθητές δημιούργησαν (με ελάχιστες παρεμβάσεις από την κ. Δήμητρα και την κ.Πηνελόπη) την αλφαβήτα της Δόμνας Βισβίζη, 
την οποία και θα παρουσιάσουν σε συνεργασία με το χορευτικό που θα εκτελέσει η ομάδα του προγράμματος του 3ου Γυμνασίου, στις 21/3/2015 στο Νομαρχείο στις 07.00μ.μ.
γι αυτό και ξεκίνησαν πρόβες με τα "μεγάλα"παιδιά!


Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα η οποία μέσα στο ευρύτερο πρόγραμμά της με τη θεματική «Γνωρίζω τον τόπο μου και την ιστορία του», διοργανώνει για 2η συνεχή χρονιά εκδήλωση προς τιμήν της Θρακιώτισσας ηρωίδας Δόμνας Βισβίζη, σε συνεργασία με το Σύλλογο «Ελληνομουσείον Αίνου», το 3ο Γυμνάσιο, το 20ο ολοήμερο Νηπιαγωγείο και το αρχείο μουσικολογικής παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης.
-Στις 22 Μαρτίου με την ίδια δράση θα συμμετέχουν στην εκδήλωση « Μνήμες του ΄21΄΄που διοργανώνουν το Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο Παλαγίας, στο Δημοτικό θέατρο Αλεξανδρούπολης στις 6.30 μ.μ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου