Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμά μας για τη Νίκη της Σαμοθράκης παραθέτουμε ενδεικτικές δραστηριότητες όπως υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς από τα Α΄ και το Β' κλασικά τμήματα του νηπιαγωγείου μας.

Κάθε Παρασκευή και για τέσσερις μήνες δουλεύαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιώντας και τη μουσειοσυσκευή από τη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 
  • Είδαμε στο διαδίκτυο το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης και αποφασίσαμε να μάθουμε την ιστορία του: που βρέθηκε- πώς βρέθηκε-πώς μεταφέρθηκε κρυφά στη Γαλλία....
         
  • Ξεκινήσαμε την επεξεργασία του προγράμματος, φτιάχνοντας το σχέδιο αράχνη με τις προτάσεις των παιδιών. 
  • Τις επόμενες ημέρες τα παιδιά έφεραν υλικό και φωτογραφίες για το άγαλμα. 
  • Είδαμε και συγκρίναμε τα 3 αγάλματα της Νίκης που διασώζονται  (Νίκη  Σαμοθράκης-Νίκη Λιβύης-Νίκη Κυρήνης) και βρήκαμε τις μεταξύ τους ομοιότητες και διαφορές.


  •  Συζητήσαμε για τα νομίσματα στην αρχαία Ελλάδα(γιατί και από τι φτιάχτηκαν, τι απεικόνιζαν,τι μέγεθος είχαν...) και βρήκαμε ποια είχαν πάνω τους την Νίκη.
  •  Έτσι, φτιάξαμε και εμείς τα δικά μας νομίσματα με πηλό. 

  • Είδαμε αρχαίες ελληνικές φορεσιές και τις συγκρίναμε με τις σύγχρονες. Ένα παιδί "έγινε" η Νίκη φορώντας ένα άσπρο ύφασμα σαν μανδύα με φτερά,και αφού φτιάξαμε-με τουβλάκια-ένα καράβι, η Νίκη πέταξε και στάθηκε όρθια πάνω του. 
     ΗΝίκη είναι έτοιμη...
    τα παιδιά ετοιμάζουν το καράβι...
    και η νίκη πετάει και στέκεται πάνω του.
  •  Μάθαμε για το ελληνικό όνομα ΝΙΚΗ της μάρκας   των αθλητικών παπουτσιών NIKE .
  • Φτιάξαμε με άσπρο ή γκρι χρώμα τυπώματα του αγάλματος.
  • Φτιάξαμε και παίξαμε το πάζλ της νίκης.
  • Ζωγραφίσαμε  πως φανταζόμαστε τη Νίκη με χέρια, κεφάλι και χρωματιστά ρούχα  και μάθαμε ότι τα αγάλματα στα αρχαία χρόνια είχαν χρώματα και φάνταζαν τελείως διαφορετικά(υλικό που δανειστήκαμε από την παρακάτω ιστοσελίδα ΕΝΝΕΑ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ
  •  Φτιάξαμε ομαδικές εργασίες
  • Με πλαστελίνη φτιάξαμε το άγαλμα της Νίκης για να το βάλουμε στο δωμάτιό μας.
                                                                                                                                          
  • Γίναμε αγγειοπλάστες και φτιάξαμε -με την βοήθεια δύο αγγειοπλαστών-με πηλό το άγαλμα της Νίκης.                                                     

  • Τα παιδιά φτιάξαν μια δική τους ιστορία χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά όπως: νησί, καράβι, πειρατές, παιδιά, Νίκη της Σαμοθράκης, ελαιώνας κ.λ  
  • Γίναμε αρχαιολόγοι και κάναμε ανασκαφές στην άμμο του σχολείου μας"αναζητώντας" το άγαλμα της νίκης μα και άλλα αρχαία .

  • Είδαμε γραμματόσημα που είχαν επάνω τους  τη νίκη

     και φτιάξαμε τα δικά μας γραμματόσημα. 


  • Στη συνέχεια τα παιδιά πρότειναν να ζητήσουμε από τα ΕΛ.ΤΑ να συμπεριλάβουν σε μελλοντικές εκδόσεις τους τη νίκη της Σαμοθράκης κι έτσι στάλθηκε επιστολή στα ΕΛ.ΤΑ με το αίτημα των παιδιών.
  • Στο τέλος της σχολικής χρονιάς τα παιδιά πήραν μαζί τους το βιβλίο που φτιάξαμε για τη ΝΙΚΗ με όλες τις προσωπικές τους εργασίες.


Εγγραφές νηπίων-προνηπίων

Από τους συλλόγους Διδασκόντων 5ου και 20ου νηπιαγωγείου ανακοινώθηκαν τα παρακάτω:
Σύμφωνα με την  υπ. αριθ. 92813/Δ1 /6-6-2016 εγκύκλιο του Υ.Π.Ε.Θ οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία ολοκληρώθηκαν στις 21-6-2016.
Στα ολοήμερα τμήματα εγγράφονται όλα τα νήπια (γεν.2011) των οποίων οι γονείς έκαναν αίτηση στο 5ο ή στο 20ο νηπιαγωγείο.Αντίθετα δεν εγγράφεται κανένα προνήπιο (γεν.2012).
Στα κλασικά τμήματα εγγράφονται όλα τα νήπια (γεν.2011),ενώ για τις κενές θέσεις διενεργήθηκε κλήρωση μεταξύ των προνηπίων (γεν.2012).
Συντάχθηκε πίνακας εγγεγραμμένων μαθητών ο οποίος αναρτήθηκε σε εμφανές σημείο του σχολείου και στάλθηκε κατάσταση με εγγεγραμμένους και μη εγγεγραμμένους μαθητές στη Διεύθυνση Π.Ε.
Με απόφαση της Δ/νσης Π.Ε.οι μη εγγεγραμμένοι μαθητές, εγγράφονται σε όμορα νηπιαγωγεία όπου υπάρχουν κενές θέσεις(σχετική κατάσταση έχει αποσταλεί στα νηπιαγωγεία).

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Καλοκαιρινή γιορτή

Λίγες μέρες πριν να τελειώσει η σχολική χρονιά,οι σύλλογοι διδασκόντων του 5ου και του 20ου νηπιαγωγείου,σε συνεργασία με τον κοινό Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων διοργάνωσαν μια γιορτή -έκπληξη για τα παιδιά,αλλά και τους γονείς τους.
Στην αρχή το κάθε τμήμα παρουσίασε δραματοποίηση ενός τραγουδιού και μετά όλα μαζί τα τμήματα τραγουδήσαμε  το "Καλοκαίρι μου μυρίζει"με τη συνοδεία βιολιού από τη Μαριλένα και θρακιώτικης λύρας από τη Χριστίνα.
Και στη συνέχεια ..... η μεγάλη έκπληξη!
Τα Ανεμοσκορπίσματα έφεραν στο νηπιαγωγείο μας τον καταπληκτικό Τάτο Πατάτο!Το κέφι του,η ζωντάνια του και η αμεσότητά του,καθήλωσαν μικρούς και μεγάλους,
τους ξεσήκωσαν,


και τους παρέσυραν σ΄ ένα ξέφρενο γλέντι,όπου γονείς και παιδιά χόρευαν και διασκέδαζαν ακολουθώντας τις οδηγίες του!
 Τα τραπέζια γέμισαν με νοστιμιές που ετοίμασαν οι γονείς και βοήθησαν τους χορευτές να ξαναβρούν τις δυνάμεις τους.
 Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς για τη βοήθεια στη διοργάνωση,
ευχαριστούμε τον Τάτο Πατάτο για τις στιγμές που μας χάρισε!
Καλό καλοκαίρι σε όλους!!!