Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

17 Νοέμβρη

Στις 17 Νοέμβρη, 
όλοι στο νηπιαγωγείο
τιμούμε την επέτειο 
για το Πολυτεχνείο.

Κι οι παιδικές φωνές μας,
μ΄όση δύναμη μπορούνε,
φωνάζουνε
στα πέρατα της γης να ακουστούνε!
ΟΧΙ πια στην τυρρανία
 ΟΧΙ στη δικτατορία!
ΖΗΤΩ η Ελευθερία,
ΖΗΤΩ η Δημοκρατία!
Η σημερινή μέρα -όπως σε όλα τα σχολεία -ήταν για το νηπιαγωγείο μας ημέρα εκδηλώσεων  για την επέτειο του Πολυτεχνείου,αφού όμως είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες διάφορες δραστηριότητες σχετικές με την ημέρα αυτή.
Στα μικρά παιδιά είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αν δεν γίνει πρώτα κατανοητή η έννοια της Δημοκρατίας,της ελευθερίας της δικτατορίας....
 Υπάρχουν όμως αξιόλογα βιβλία που κάθε χρόνο μας βοηθούν με απλό τρόπο να εξηγήσουμε αυτές τις δύσκολες έννοιες 
                                        
η σοφή κουκουβάγια διαβάζει,μελετάει,μιλάει ξένες γλώσσες,ξέρει να δίνει συμβουλές...,γι αυτό και τα ζώα τη διάλεξαν για αρχηγό τους κι όταν έγιναν εκλογές την ξαναψήφισαν.

Ο ελέφαντας που βοήθησε να σωθεί το δάσος όταν έφτασαν οι κυνηγοί,πιστεύει ότι μπορεί να είναι αυτός ο αρχηγός των ζώων γι αυτό πετάει την κουκουβάγια από τη θέση της και κάθεται αυτός.

Όμως τα ζώα δεν είναι ευχαριστημένα,γι αυτό ετοιμάζουν βαλίτσες.....η κουκουβάγια που φεύγει τελευταία βλέπει τους κυνηγούς να περικυκλώνουν τους ελέφαντες,φωνάζει τα λιοντάρια(που είναι χορτοφάγα,αλλά οι κυνηγοί δεν το γνωρίζουν)διώχνουν τους κυνηγούς και σώζεται το δάσος.Ο ελέφαντας απομακρύνεται μετανιωμένος,η κουκουβάγια ξαναγίνεται αρχηγός και όλα τα ζώα κάνουν μια μεγάλη γιορτή.
"Η κυρά Δημοκρατία" της Κ.Αρμενιακού 
Η κυρά Δημοκρατία είναι μια νεαρή γυναίκα χαμογελαστή, δίκαιη και ευγενική. Έτσι όλο το χωριό την αγαπάει και τη θέλει για αρχηγό. Εκείνη όμως δε θέλει να είναι μια αρχηγός που διατάζει και αποφασίζει μόνη της αλλά της αρέσει να τραγουδά: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ”. Αλλά υπάρχει και κάποιος στο χωριό που δεν την αγαπά.Για την ακρίβεια ζηλεύει τη σχέση της αυτή με τους υπόλοιπους κατοίκους. Είναι η Ρία η Δικτατορία, κακιά και αυταρχική. Μαζεύει μια νύχτα 21 φύλακες, τους ντύνει, τους εκπαιδεύει και τους στέλνει να απαγάγουν την Κυρά Δημοκρατία. Την επόμενη μέρα θέτει τους δικούς της κανόνες στο χωριό: δε θα κάνετε το ένα, δε θα κάνετε το άλλο, το μικρό και το μεγάλο. Οι πολίτες σιγά σιγά ξεχνούν την Κυρά Δημοκρατία.
Μα ένα βράδυ, ένα παιδί θα ξαναθυμηθεί αυτό το παλιό τραγούδι της και από στόμα σε στόμα και αυτί σε αυτί θα ξεσηκωθούν όλοι οι πολίτες του χωριού. Θα πάνε έξω από το σπίτι της Ρίας της Δικτατορίας που θα διατάξει τους φύλακες να τους απομακρύνουν. Εκεί είναι και η ανατροπή. Εκεί έρχεται να γεννηθεί το Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, μήνυμα διαχρονικό και εξω-πολυτεχνειακό  (Elniplex.com).
και φυσικά η διαχρονική "Ντενεκεδούπολη"
Αφού διαβάσαμε τα βιβλία και τα επεξεργαστήκαμε,
μεταφέραμε τα όσα συνέβησαν σ΄αυτά, 
σ ΄αυτά που συνέβησαν στην πατρίδα μας πριν από μερικά χρόνια.
Είδαμε φωτογραφίες,ακούσαμε τραγούδια,τραγουδήσαμε,
ζωγραφίσαμε,κάναμε κατασκευές,γράψαμε συνθήματα,.....
.....έφτασε η μέρα να απολαύσουμε την αγαπημένη "Ντενεκεδούπολη"από την κ.Μαρία και την κ.Μαρίνα!
Η Μηλίτσα,ο Σαρδέλας,ο Σοφός,ο Οκει-μπαμ-μπαμο Βουτυρένιος και τα άλλα ντενεκεδάκια ζούνε ξένοιαστα κι ευτυχισμένα στην ντεκεδένια πολιτεία τους.Μια μέρα όμως εμφανίζεται ο Λαδένιος,που επειδή είναι πιο δυνατός,αποφασίζει να γίνει κυβερνήτης τους παρόλο που τα ντενεκεδάκια δεν τον θέλουν.Αρχίζει τις διαταγές και θέλει συνέχεια να τρώει.Τα γενναία ντενεκεδάκια δεν αντέχουν και πολύ τις διαταγές του Λαδένιου και ενωμένα τον διώχνουν από τη Ντενεκεδούπολη για να ζήσουν και πάλι ελεύθερα κι ευτυχισμένα.
Ευχαριστούμε κ. Μαρίνα!
Ευχαριστούμε κ. Μαρία!
ΖΗΤΩ Η ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ!
ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου